top of page

Het effect van Marihuana op sportprestaties

Er is veel te doen om de voor- en nadelen van het gebruik van Marihuana.

Aangezien het gebruik (roken) van Marihuana algemeen geaccepteerd is en velen er fysieke voordelen aan toeschrijven, is het alleen maar eerlijk om ook de signalen te bestuderen die het tegenovergestelde lijken te beweren.

Een Australische studie gepubliceerd in http://www.jsams.org/article/S1440-2440(17)30342-0/fulltext en een Europese studie te vinden in http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487317723212 bieden een minder rooskleurig beeld van de vermeende voordelen van Marihuanagebruik. Het gaat hier om langjarige onderzoeken (19,5 jaar) van personen met een leeftijd van 20 jaar en ouder. Let wel, in deze studies zijn de effecten op spierkracht en uithoudingsvermogen onderzocht en niet het medicinale gebruik van Wiet door bijvoorbeeld MS- en/of Kankerpatiënten.

Zelf ben ik in mijn jeugd jarenlang een fervent ‘blower’ geweest en heb te vuur en te zwaard de voordelen verdedigd. Als zodanig weet ik dat de conclusies van deze studies tot onvrede kunnen leiden bij voorstanders van recreatief gebruik van Cannabis.

Toch is het goed om de conclusies van deze studies niet te negeren of zelfs te verwerpen om ze je niet bevallen. Zeker als je een toegewijd atleet bent die zich dagelijks toelegt op het verbeteren van zijn lichamelijke prestaties en/of het stroomlijnen van zijn fysiek.

In het competitieve bodybuildingcirquit is het voor diverse atleten gebruikelijk om Wiet te roken, teneinde de eetlust te bevorderen en zo meer calorieën te kunnen nuttigen. Op die manier kan een intensief trainende atleet (die ook nog eens spiergroeibevorderende hormonen gebruikt) meer spiermassa opbouwen. Maar na het doornemen van deze studies zal hij of zij zich wellicht nog eens willen afvragen of het zin heeft om hier mee door te gaan.

In het kort komt het erop neer dat Marihuanagebruik in de (kracht)sport een afname van spierkracht en uithoudingsvermogen tot gevolg heeft. Marihuana gebruikende atleten die gevolgd werden, waren niet altijd in staat om het hun opgelegde trainingsregime te voltooien en dat was slechts een van de mildere bijverschijnselen van het gebruik van dit middel.

Verhoging van de bloeddruk is een ander, gevaarlijk bijverschijnsel van het gebruik van Marihuana. Op de Eerste Hulp werden bij binnengebrachte patiënten, een verhoogde hartslag, pijn op de borst (Angina Pectoris) en zelfs hartaanvallen vastgesteld ten gevolge van het roken van Cannabis.

De onderzoeksresultaten geven aan dat de cardiovasculaire risico’s van het roken van Marihuana, die van sigaretten zelfs nog overschrijdt. Nodeloos om om te merken dat rook inademen niet natuurlijk is.

http://musculardevelopment.com/sex-health/research-and-review/16393-marijuana-impairs-exercise-performance.html#.Wdd2NTBrxrQ

Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page