top of page

Is het ‘overtraining’ of ‘Rabdomyolyse’?

Een populair fenomeen op Internetfilmpjes is ‘Overtraining’. Veel beginnende sporters kopiëren wat zij zien van een ander in een poging een strak en gespierd fysiek te krijgen, liefst in een zo beperkt mogelijke tijd.

Maar wat is ‘Overtraining’ nu precies en wat is het niet?

Laat ik voorop stellen, dat bij krachttraining of bodybuilding spiergroei (hypertrofie) bereikt wordt, door de spieren te belasten boven hetgeen zij gewend zijn. Hierbij treedt de gedisciplineerde sporter buiten zijn ‘comfortzone’. Dat wil zeggen dat hij/zij de oefening niet staakt op het moment dat er spiervermoeidheid of verzuring optreedt, maar juist voorbij de barrière van wat prettig voelt gaat. Hierbij ontstaat op een gecontroleerde manier ‘trauma’ ofwel microruptuurtjes (scheurtjes) in het spierweefsel, welke middels een eiwitrijke voeding en rust binnen 72 uur herstellen. Hierbij treedt ‘supercompensatie’ op, wat wil zeggen dat de spier sterker en groter wordt dan voor de inspanning. Dit is het antwoord van het lichaam op de vraag naar meer kracht en uithoudingsvermogen.

Het hier beschreven proces is dus eigenlijk al een vorm van overtraining. Maar dit is niet de vorm van overtraining die beschreven wordt door bekende atleten die hun filmpjes op Internet plaatsen en welke door miljoenen volgers bekeken worden. De vorm van overtraining die hier beoefend wordt gaat veel verder en is erop gericht de spier uit te putten en een ‘overload’ te geven die zo’n impact heeft, dat spieren van ervaren sporters weer een hernieuwde prikkel tot supercompensatie krijgen.

Het punt hier, is dat deze vorm van training door gevorderde sporters beoefend wordt. Deze vorm van training is beslist niet aan te raden voor beginnende of herstartende sporters.

Waarom is overtraining niet geschikt voor beginnende sporters?

Wel, je kunt je vast nog wel de spierpijn voor de geest halen die je voelde toen je als onervaren sporters iets te enthousiast van leer was getrokken. Als je dat al oncomfortabel vond, dan zul je vast begrijpen dat overtraining geen optie is voor een beginnende sporter.

Er zijn talloze ervaringen van (beginnende) sporters, die na een sessie van ‘overtraining’ ziek werden of zelfs in het ziekenhuis werden opgenomen. Wat was hier aan de hand? We hebben het hier over een mate van spierschade die in medische termen wordt beschreven als ‘Rabdomyolyse’. Rabdomyolyse kan een gevolg zijn van een spier- of andere aandoening, waarbij grote hoeveelheden spiereiwit loslaten en in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan ook veroorzaakt worden door een buitensporige fysieke inspanning.

Ik kan mij een ervaring voor de geest halen van een vrouwelijke atlete, die een bicepstraining met de ‘grote jongens’ meedeed. Deze training duurde iets van twee uur (sowieso abnormaal voor zo’n kleine spiergroep), maar die kerels waren wel wat gewend. Onze vrouwelijke atlete wilde zich niet doen kennen als ‘het zwakkere vat’ en stond haar mannetje. Echter, diezelfde avond kon zij haar armen niet meer bewegen en ze kreeg last van hoge koorts. Haar partner vond het dermate ernstig dat hij haar naar de eerste hulp bracht en in het ziekenhuis stelden de artsen vast dat haar nieren waren uitgevallen.

Oorzaak? Rabdomyolyse! Er waren door abnormale overtraining niet gewoon een paar microruptuurtjes ontstaan, maar grote hoeveelheid spiereiwit waren afgescheurd en in de bloedbaan terechtgekomen, met alle gevolgen van dien.

Moraal van dit verhaal? Vergewis je van een goede en verantwoorde begeleiding en laat je niet gek maken door Internet goeroes, die wellicht ook nog aan de anabole steroïden zitten.

Recente berichten
Archief
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page